Natjecanje mlad. tehničara

Foto galerija

Dokumenti za članove

Zapisnici sa sjednica

Arhiva vijesti

Raspored radionica

PONEDELJAK - (16.00  - 17.00)
Radionica informatike - LOGO

SRIJEDA - (19.00 - 20.00)
Astronomi "Ivan Štefek"

Radionica ROBOTIKE
MC KUTINA
(1. do 4.raz.) 17h. do 18h.
(5. do 8.raz.) 18h. do 19h.


 

Astronomsko društvo Ivan Štefek Kutina vodi nas kroz djelomičnu pomrčinu Sunca

Narodna knjižnica i čitaonica Lipovljani

Zajednica tehničke kulture Sisačko-moslavačke županije

Zajednica tehničke kulture Kutina

Astronomsko društvo Ivan Štefek Kutina.

Foto video klub Kutina

 

Astronomsko društvo Ivan Štefek Kutina vodi nas kroz djelomičnu pomrčinu Sunca - Link na video: VIDEO

Narodna knjižnica i čitaonica Lipovljani, ravnateljica Marita Štelma mag.bibl. i museol, povela nas je do OŠ Josipa Kozarca, Lipovljani gdje su nas čekali znatiželjni petaši.

Naime, 25.10. 2022. godine, bit će moguće promatrati djelomičnu pomrčinu Sunca. Obzirom da sve udruge u okrilju tehničke kulture u gradu Kutini, a sada i općini Lipovljani vrlo često provode zajedniče programe, u nazivlju svi upisanih podno loga suradnje, upisuje se i Astronomsko društvo Ivan Štefek Kutina.

Da bi promatranje djelomične pomrčine Sunca bilo sigurno za naš vid, za promatranje su potrebna određena pomagala. Između ostalih, tu je i camera opscura. Foto video klub Kutina, kao i mnogi koji se bave izričajem fotografije, koristi ovu napravu kao sredstvo podučavanja. Zbog toga su nas u sunčano jutro ispred svoje škole dočekali petaši.

 

Prvi, od dva peta razreda u OŠ Josipa Kozarca, Lipovljani pokazao je iznimnu znatiželju, znanje, spretnost i želju za daljnjim učenjem. Što je izvrsna kombinacija! Za koji dan će njihovi prijatelji iz drugog petog razreda dobiti istu priliku. Ono što je cilj je da ovi spretni petaši na dan promatranja djelomične pomrčine Sunca, u tehniku promatranja iste s camerom opscurom upute svoje školske kolege iz osmih razreda. Osmi razredi u svojem redovnom nastavnom programu imaju ovaj sadržaj, a praktičnom primjenom će ovaj nastavni sadržaj zasigurno dobiti još važnju dimenziju.

Prof. Vlatka Vidiček Dam predsjednica je Astronomskog društva Ivan Štefek, Kutina i prof. geografije u OŠ Mate Lovraka, Kutina gdje vodi izvannastavnu aktivnost- astronome. U nastavku dana, koji smo započeli u Lipovljanima, u večernjim satima u prostoru učionice Zvjezdarnic  Kutina, mladi astronimi uz poduku Marijane Kapetanović i Borisa Vidičeka iz Foto video kluba Kutina, izrađivali su camere opscure.

ZTK Kutina, njezine udruge, stvaraju razne tehničke tvorevine, ali još nismo uspjeli konstruirati uređaj za kloniranje i zato smo predavanje/upute o djelomičnoj pomrčini Sunca,  prof. Vlatke Vidiček Dam snimili, tako da će predavanje u isto vrijeme, svatko tko želi moći poslušati. Snimatelj i montažer je naš svestrani Hrvoje Koščica, član više uduga u ZTK Kutina.  Izuzetna predavanja profesorice poznata su svim dobnim skupinama i vjerujemo da će se i na video zapisu gotovo jednako moći osjetiti njezin žar i zanimljivost predavnja. Naravno, najbolje će biti onima koji će prof. Vlatku Vidiček Dam moći slušati uživo, ali..kao što rekosmo..za sada;) još nemamo uređaj za kloniranje. Ili bar teleportaciju.

Link na video: VIDEO

M.K.

 
Tko je online
Trenutno aktivnih Gostiju: 7