Natjecanje mlad. tehničara

Foto galerija

Dokumenti za članove

Zapisnici sa sjednica

Arhiva vijesti

Raspored radionica

PONEDELJAK - (16.00  - 17.00)
Radionica informatike - LOGO

SRIJEDA - (19.00 - 20.00)
Astronomi "Ivan Štefek"

Radionica ROBOTIKE
MBOT, MAQUEEN - roboti
(5. do 8.raz.) 17h. do 18h.
(1. do 4.raz.) 18h. do 19h.


Radionica ROBOTIKE
LEGO - roboti
(17.00 - 18.00)

 

Skupština Zajednice tehničke kulture Kutina

U prostorijama Zvjezdarnice održana je Izvještajna godišnja skupština Zajednice tehničke kulture Kutina. Na Skupštini je prisustvovalo 17 članova delegiranih od strane udruga učlanjenih u ZTK-a. Izvještaj o radu u protekloj godini podnio je predsjednik ZTK-a Zvonimir Lernatić. U izvještaju je navedeno da su u 2011.g. ostvareni dobri rezultati uz znatno manja novčana sredstva za tehničku kulturu. Navedene su aktivnosti po udrugama: Radio klub, Foto video klub, Aero klub OSA, Klub SAM, Informatički klub BIT, Astronomsko društvo Ivan Štefek, Aero klub Popovača, Wire Repušnica i MCK Kutina. Kompletan izvještaj u nastavku.

Na skupštini je podnijet Izvještaj o financijskom poslovanju u 2011.g. i Izvještaj o radu Nadzornog odbora. Donijet je Plan rada i Financijski plan za 2012.g. Skupština je na osobni zahtjev razriješila dužnosti člana Nadzornog odbora Zdenka Lončarića i na njegovo mjesto imenovala Gorana Šporčića.

12.04.2012.

Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Radio klub Kutina od početka godine organizira razna predavanja i pokazne vježbe iz radio tehnike i elektrotehnike te elektronike.  To se radi svake srede i subote kroz godinu, osim toga svaki drugi vikend sudjelujemo na raznim natjecanjima saveznog državnog  i međunarodnog značenja. Da bi mladi mogli raditi na radio uređajima potrebne su i dozvole koje izdaje agencija za telekomunikacije a dozvole mogu dobiti samo oni koji završe tečaj koji također organizira Radioklub,a protekle 2011. godine organiziran ja tečaj na kojem je prisustvovalo dvadeset troje novih članova kluba.Ove godine imali smo i uspjeha na natjecanju mladih članova u Amaterskoj Radio Orijentaciji i ponovno osvojili prvo mjesto u Županiji, a na Državnom natjecanju  koje se je održalo u Puli osvaja solidno (12) mjesto. Seniorski sastav Kluba redovno se natjeće u Activiti natjecanju kroz cjelu godinu koje obuhvača Radio klubove širom ljepe naše i sa odličnim rezultatom završio predhodnu godinu. U Zagreb FM contestu u kategoriji klubova kakav je naš klub zauzeli smo nadmočno ( 1 ) prvo mjesto u Državi a ukupno u kategoriji svih klubova ukupno ( 6 ) šesto mjesto u Državi. Naša mlada članica Daria Hladek nadmočno je pobjedila u svojoj kategoriji. Uspješno je organizirano natjecanje povodom dana grad Kutine pod nazivom „Kutinska Dunja 2011"i na prigodnom domjenku podijeljene su nagrade naj boljim natjecateljima kojih se odazvalo stotinjak iz Ljepe naše i susjednih Država.(Slovenija,Bosna,Srbija)jer je natjecanje međunarodnog značenja. Rad Radio kluba prepleće se sa ostalim udrugama u Zajednici a odličnu suradnju imamo i sa izviđačima grada Kutine te ostalim udrugama koje djeluju u gradu Kutini. Sudjelovali smo na manifestaciji Kutinsko Petrovo upriličili direktan prijenos događanja sa glavnog trga na Internet za što je zaslužna Wireless sekcija Kluba. Na biciklijadi što su organizirali izviđači i Radio klub Ivanić grad uspješno je organizirano pračenje i održavanje veza sa glavnim centrima i organizatorima... Svakako treba napomenuti da se Radio klub i njegovi članovi odazvao na poziv Službe za zaštitu i spašavanje i sa velikim  uspjehom odradio vježbu koju je organizirao Hrvatski radioamaterski savez. Krajem godine uspješno su učestvovali na izložbi i prezentaciji svoga rada koju je upriličila Zajednica tehničke kulture Kutina povodom četrdeset godina organiziranog rada udruga Tehničke kulture. Radio klub Kutina iste aktivnosti planira ostvarivati i iduće 2012. godine.

Foto video klub Kutina uz organizaciju radionice za  mlade na temu Snimanje i montaža filma uz pomoć programa na osobnom računalu.  Odlaze na razne izložbe širom zemlje i tu postižu zapažene rezultate, a povodom dana grada organizirali su  izložbu svojih radova u galeriji muzeja Moslavina u gradu. Također sudjelovali su na Kutinskom ljetu (Kutinsko Petrovo) radionicom snimanja i obrada digitalnih snimaka te sama izložba na glavnom Trgu.Te prikaz izrade fotografija na stari način tj. crno bijele i izložbu istih.U dogovoru sa gradom iznajmljen nam je prostor za galeriju i tu je postavljeno četiri stalne postave fotografija članova kluba koje građani grada mogu vidjeti svakodnevno.Kao i Radio klub tako i Foto video klub uspješno se predstavio na spomenutoj izložbi povodom četrdesete obljetnice od okupljanja i organiziranog djelovanja više udruga u Tehničkoj kulturi i službenom početku rada Narodne tehnike u Kutini.

Aeroklub OSA Kutina je i ove godine  organizirao Aeromiting u Radićevoj ulici na svom letalištu. Tim mitingom proslavljeno je trideset godina od početka osnivanja sekcije Maketara u klubu SAM u Kutini i petnaest godina od osamostaljenja Kluba. Osim toga našeg mitinga redovito posjećuju razne mitinge, a uz to izrađuju razne modele kuje izlažu na istim mitinzima.Kao i predhodna dva kluba tako i Maketarsko modelarski klub imao je pobjednika na Županijskom natjecanju i kao takav plasirao se na Državno prvenstvo u Pulu gdje osvaja(12) mjesto u kategoriji Raketnih modelara. Klub je okupio veći broj entuzijasta i zaljubljenika u tu vrstu tehničkih aktivnosti pa su neki stariji čalnovi uspješno položili ispit za pilota ultra lakih letjelica koje su o svom trošku i nabavili i letjeli iznad grada u prigodnim trenucima obilježavanja Petrova u gradu i Kutinskog ljeta. U suradnji sa Aeroklubom Popovaća dobili su na korištenje stari poljski aerodrom u Voloderu koji se uređuje za uporabu.Postavljaju se hangari za letjelice i prikupljaju se papiri i dozvole za službeno otvorenje piste u Voloderu. Isto vrijedi za maketare i modelare Aero kluba OSA Kutina što se spominje za prethodna dva kluba.Uspješno su se predstavili na izložbi svojim modelima,maketama i ultra lakim  letjelicama.Iduće 2012. godine očekuju još više aktivnosti kao i novih članova osobito mladih.

Klub SAM radi u suradnji sa  Radio klubom, Informatičkim klubom Bit i KMT-om iz Osnovne škole Stjepana Kefelje u Kutini.

Većina članova su djeca, a rad u klubu kod predavanja i izvođenja raznih programa iz robotike elektronike i elektrotehnike pripomažu stariji članovi iz spomenutih klubova. Uspješno je organizirana Zimska škola Robotike  i Informatike a najbolji pojedinci su bili na Županijskom natjecanju iz Robotike te konstruktorstva i osvojili dva druga mjesta u svojim kategorijama. I ove 2011 godine kao i prošle uspješno smo predstavljali Klub na Robokupu u Zagrebu sa dvije ekipe i osvajamo solidno (5 ) i (8 ) mjesto od trideset dvije ekipe iz cjele Hrvatske. Aktivnost se u klubu vidi svakodnevna jel primjena robotike danas nas okružuje sa svih strana i primjenu iste možemo vidjeti na svakom koraku što mlade oduševljava i dovodi u klub.Klub SAM je uspješno predstavio svoj rad na izložbi prezentacijom Robotike i izradi modela koji su se izrađivali na raznim natjecanjima. Cilj kluba u idučoj godini je okupiti još veći broj mladih i otiči na Državno natjecanje iz Robotike te sudjelovati na Robokupu u Zagrebu kao i na Roboligi koja bi trebala zaživjeti ove 2012.godine..

Informatički klub BIT Kutina organizira tečajeve i radionice informatike i priprema mlade za županijsko i državno natjecanje.

U klubu se već petu godinu za redom organizira Informatički tečaj pod nazivom 50+ koji  pohađaju umirovljenici grada Kutine i ostale osobe starije dobi. Kroz godinu se organizira dva tečaja pa je sada sve ukupno organizirano deset tečaja sa ukupno devedeset troje polaznika. Plan za iduću godinu je nastaviti takvim radom i pojačati suradnju sa Informatičkim savezom Hrvatske kao i ostalim klubovima te vrste u Državi. Informatički klub se preselio u novi prostor i nije više na adresi Augusta Šenoe 2. Novi prostor je u Crkvenoj ulici 46 u prostoriji zvjezdarnice grada Kutina. Mladi informatičari ne postižu najbolje rezultate kao u prošlosti njihovi sada stariji kolege, ali se trude i pokušavaju osvojiti što bolja mjesta na raznim natjecanjima. Uspostavila se uska suradnja sa novo reaktiviranim Astronomskim društvom Ivan Štefek koji dijele prostor zajedno sa njima. Članovi Informatičkog kluba su uz pomoć novo osnovanog kluba Wire Repušnica organizirali radionicu na izložbi koja je spominjana kod prijašnjih udruga i povezali nekoliko računala i pomogli Wireless sekciji Radio kluba da prijenos otvorenja same izložbe kao i daljnje aktivnosti na njoj, mogu gledati svi zainteresirani na Web portalu Radio kluba Kutina putem interneta.

Astronomsko društvo Ivan Štefek Kutina koje je osnovano 1995.godine ponovno je pokrenulo svoje aktivnosti. Društvo je stalo sa radom nakon nekoliko uspješnih godina rada koje su i bile vidljive i nagrađivane. Godine 2006. Društvo istupa svoje voljno iz ZTK Kutina i od tog trenutka njihov rad opada. Da bude stvar zanimljivija grad Kutina izgrađuje zvjezdarnicu uz pomoć HZTK-e, ŽZTK-e.ZTK-grada Kutine i sponzora te daje na korištenje Društvu, ali aktivnost se iz dana u dan smanjivala. Pod kraj 2010 godine pokrenuta je inicijativa u ZTK Kutina da se Društvo reaktivira sa postojećim kadrom i pridruži ponovno u ZTK Kutina. To je i uspjelo i nakon provedene obnoviteljske Skupštine Društva izabrano je novo vodstvo kluba i postavljeni ciljevi rada u 2011.godini. Otvorenje zvjezdarnice za javnost, što je i učinjeno na svečanom otvorenju 15.lipnja 2011.godine uz promatranje pomrčine mjeseca. Jedna mlada članica Društva (Gala Uroić) odlazi na seminar uz potporu Grada na proučavanje,promatranje i praćenje meteora u Rumunjsku i nakon toga se postavlja kamera na zvjezdarnicu koja snima nebo iznad Kutine i prati meteore i sve to šalje putem interneta u bazu podataka za cijeli svijet.

Svake srijede održava se radionica za najmlađe astronome koi se pripremaju za natjecanja na nivou grada, županije, drževe pa i šire, a dežurstva u Društvu su svake srijede, subote i vikendima kad je vedro nebo da se može promatrati zvijezde u večernjim satima od 20.00 do 24.00. sati a ponekad i duže. Još jedna naša mlada članica (Katja Kustura) uspješno predsatvlja našu zemlju na natjecanju mladih fizičara na svjetskoj olimpijadi i osvaja srebrnu medalju sa svojim kolegama iz škole.Katja je dobila razna priznanja među ostalim i nagradu grada Kutina za 2011.godinu.

Astronomsko društvo ide velikim koracima ka nekadašnjoj slavi, a svoj rad i aktivnost pokazali su na već spomenutoj izložbi.

Wire Repušnica novo osnovana udruga koja se bavi elektronikom i računarstvom. Cilj udruge je okupiti što više mladih u prigradskom naselju Repušnica radi druženja i izmjenjivanja raznih iskustava u raznim granama tehničkih aktivnosti. Prvenstveno im je cilj pomoći svim ljudima u njihovom okruženju koji se žele priključiti na njihovu mrežu i tako povezati se sa što više ljudi putem bežičnih tehnologija. Udruga okuplja prvenstveno mlade srednje i visoko obrazovane članove. Prva veća akcija i pojavljivanje u javnosti je već spomenuta suradnja sa Informatičkim klubom.

MCK  Kutina isto novo osnovana udruga koja je proizašla iz sekcije  Maketarsko modelarskog kluba OSA. Jedan dio članova se osamostalio i osnovao novu udruga.Njihov cilj je prvenstveno rad sa mladima na izradi radio upravljivih modela i obuci za upravljanje istim.Udruga broji desetak starijih članova i duplo više mladih većinom njihovih potomaka koji su doveli svoje prijatelje u klub.Plan rada u prošloj godini 2011.premašen je nekoliko puta je su uspješno registrirali klub ,učestvovali na nekoliko mitinga i izložbi a kulminacija njihova rada u protekloj godini se vidjela na prezentaciji i pokaznom letenju modela na radio upravljanje na već nekoliko puta spomenutoj izložbi koju je uspješno organizirala ZTK Kutina pod pokroviteljstvom Županijske zajednice tehničke kulture i grada Kutine.

Aeroklub Popovaća je u Zajednici od 2010.godine i usko surađuje sa Aeroklubom OSA Kutina.Osim što imaju zajedničko učešće u aerodromu imaju i zajednički cilj što prije osposobiti aerodrom u funkciju za pravilno i sigurno po letanje i slijetanje njihovim ultra lakim letjelicama. Aero klub nije na teritoriju grada Kutine pa je i uskraćen za financijsku pomoć grada. Financijsku pomoć očekuje od opčine Popovaća i ŽZTK-e.

KMT (Klubovi mladih tehničara) djeluju i rad van nastavne aktivnosti sa učenicima koji to žele pri osnovnoj školi Stjepana Kefelje, Zvonimira Franka i Mate Lovrak.

U osnovnoj školi S.Kefelja sa djecom se radi Robotika nastavnik Goran Šporčić, u Z.Franka školi nastavnica Irena Tošić radi sa djecom elektrotehniku, promet i foto radionice. Tu moramo pohvaliti veliki uspjeh na prošlo godišnjem natjecanju mladih tehničara gdje je učenica Iva Topić u kategoriji promet (peti razred) osvojila drugo mjesto u državi, a na osnovnoj školi Mato Lovrak sa djecom radi nastavnik Goran Rebraća koji marljivo iz godine u godinu pokazuje sve bolje i bolje rezultate u svom radu i okuplja sve više djece u svoj KMT. Osim ovih aktivnosti po udrugama, aktivnost Zajednice se očituje kroz razne medije. Pisanjem članaka za stručne časopise (Tehnička kultura, Radio amater) te objavljivanje svih važnijih događanja na svojoj vlstitoj web stranici www.ztk-kutina.hr. U suradnji sa lokalnom televizijom NET-tv snimili smo u protekloj 2011.godini tri polusatne emisije pod nazivom Dva Frtalja, na kojim smo opisali rad Zajednice i njenih udruga, a jedna od emisija posvećena je Astronomskom društvu i zvjezdarnici koja je konačno otvorila vrata javnosti. Organizirali smo razne smotre i školska natjecanja u okviru Tehničke kulture kao i uspješno predstavljanje na sajmu udruga koji organizira naš grad i već spominjana izložba koja se održala povodom dana grada u studenom mjesecu.I na kraju naš rad u Zajednici prepoznat je i na nivou države što potvrđuje i prošlogodišnja Državna nagrada Faust Vrančić koju je dobio naš tajnik Zdenko Bogadi.. Glavni cilj u Zajednici za iduću godinu je i dalje edukacija mladih u Tehničkoj kluturi i njihovo usmjeravanje ka budućem zanimanju

 
Tko je online
Trenutno aktivnih Gostiju: 12