Natjecanje mlad. tehničara

Foto galerija

Dokumenti za članove

Zapisnici sa sjednica

Arhiva vijesti

Raspored radionica

PONEDELJAK - (16.00  - 17.00)
Radionica informatike - LOGO

SRIJEDA - (19.00 - 20.00)
Astronomi "Ivan Štefek"

Radionica ROBOTIKE
MC KUTINA
(1. do 4.raz.) 17h. do 18h.
(5. do 8.raz.) 18h. do 19h.


 

70 godina Tehničke kulture u Hrvatskoj.

 

alt

Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) je najviše nacionalno tijelo tehničke kulture u Republici Hrvatskoj čiji je rad u programu javnih potreba Republike Hrvatske definiran Zakonom o tehničkoj kulturi. Uz Tehnički muzej „Nikola Tesla“ u Zagrebu, u HZTK je danas udruženo 16 nacionalnih saveza tehničke kulture, 19 županijskih, 34 gradske i 1 općinska zajednica tehničke kulture (ZTK).

HZTK je pravni sljednik društvene organizacije Narodne tehnike Hrvatske osnovane 17. travnja 1948. godine u Zagrebu koja je 3. srpnja 1992. godine preimenovana u Hrvatsku zajednicu tehničke kulture i preuzela sva njezina prava, obveze i svu imovinu.

Obilježavanje 70 godina djelovanja HZTK započet će TEH MARATONOM, povezivanjem Hrvatske pješačenjem, kojem je cilj promocija tehničke kulture i svih udruga i zajednica tehničke kulture koje su udružene u Hrvatsku zajednicu tehničke kulture te ukazati na važnost tehničke kulture za razvoj pojedinca, ali i šire društvene zajednice.

alt

Dolazak Đuke u Moslavinu iz Slavonije!

alt

Dočekali su ga Toni 9a4bd, koji je propješačio daljnjih 10 km do centra grada zajedno sa Đukom,

alt

i Zdenko 9a3uj!

alt

Pješak-maratonac Đuka Pelcl (9A7FJN) 11. veljače 2016. godine prošao je kroz Kutinu na putu dugom 1400 km od Iloka do Prevlake u čast 70 godina Tehničke kulture u Hrvatskoj. Predsjednik Hrvatskog saveza CB radioklubova i UO HZTK te osnivač i član Radio-kluba Sokol iz Požege, mladim Kutinčanima, koji su ga dočekali i pozdravili na gradskom trgu, rekao je kako je tehnička kultura izuzetno važan dio opće kulture te je dodao kako sve želi podsjetiti na veliku obljetnicu i svojim 40-dnevnim pješačenjem promovirati tehničku kulturu u cijeloj Hrvatskoj.

"Moj je dio u tome skroman, luda ideja i hodanje kroz cijelu zemlju. Ali, naravno, mladi. Puno radim s mladima kroz kampove i radionice. Danas u doba interneta ideja je da se mladima pokaže da se treba zdravo živjeti i kroz sport. Vjerujem da ću to ostvariti uz potporu mladih i javnosti. 1400 km je dio male pažnje koju zaslužuje tehnička kultura. Ona je sastavnica školstva, ali bilo bi dobro da Ministarstvo povede više računa i vrati nešto što je davnih dana ukinuto, a to je nedostatak školskih sati za tehničku kulturu. Tako bi se mladi mogli više baviti sa zanatima kroz programske cjeline kao što su modelarstvo ili radio tehnika. Vrijedi djeci pokazati što nas je nekad krasilo, a to je ta tehnička kultura koja je i danas jako potrebna."

alt

U ime Zajednice tehničke kulture Kutine, maratonca Đuku Pelcla dočekali su i pozdravili tajnik ZTK g. Zdenko Bogadi i predsjednik Zvonimir Lernatić.
Zajednica tehničke kulture okuplja 9 klubova, odnosno udruga tehničke kulture. Radio-klub ove godine obilježava 64. obljetnicu i jedna je od najstarijih udruga u gradu koja je obilježila veliki dio povijesti Kutine, rekao je Zvonimir Lernatić. „Mogu s ponosom reći da je ZTK Kutine sigurno jedna od najaktivnijih u Županiji, a po uspjesima mladih tehničara na državnim natjecanjima i najuspješnija zadnjih nekoliko godina. Mladi se danas teže uključuju u klubove ZTK, danas im je puno toga dostupno što je nekad bilo teško dostupno. Sve oni to imaju kod kuće, ali u suradnji s nastavnicima nastojimo ih privući i u tome imamo uspjeha.“

alt

Gradonačelnik Kutine, g. Andrija Rudić čestitao je i zahvalio maratoncu Đuki Pelclu i mladima koji su ga dočekali. „Rad s mladima je jako važan, a to Zajednica tehničke kulture u Kutini uspješno radi 64 godine.“, istaknuo je gradonačelnik Kutine. „Meni je drago da imamo zajednicu koja okuplja 9 udruga različitih interesa pod zajedničkim nazivom tehnika. To znanje je vrlo bitno za razvoj našeg grada Kutine i cjelokupnog društva. Čestitam koji slave 70. obljetnicu tehničke kulture. Čestitam i na rezultatima ZTK Kutine. Grad Kutine u okvirima svojih mogućnosti i dalje će podržavati rad zajednice. Sada se otvara puno EU fondova i preporučam da se suradnja otvara i u tom smjeru. Čestitam i Đuki Pelclu koji je svojim pješačenjem 1400 km skreće pažnju medija i javnosti na tehničku kulturu.“

alt

Za uspomenu na prolazak kroz Kutinu u njegovom maratonu, Zdenko Bogadi darovao je Đuki Pelclu, u ime ZTK Kutine, monografiju o 60 godina Tehničke kulture u Kutini. Istu vrijednu knjigu, ZTK Kutina darovala je i za buduću Romsku knjižnicu koja će biti uređena u Romskom domu u Radićevoj ulici koji će se graditi.
Više o svemu slikovito ovdje i ovdje

Izvor: Facebook, Kutina.hr i Foto video klub Kutina.

Nakon službenog djela protokola uslijedio je kraći odmor u hotelu Kutina, a nakon toga druženje i obilazak po gradu.

altaltalt

Đuka je posjetio Dom Hrvatskih branitelja i upisao se u knjigu spomena. Posjetili smo prostorije Radio kluba u Kutini, a u kasnim popodnevno večernjim satima nastavili se družiti uz domaće specijalitete na obližnjem imanju OPG Lukač. Hvala svima koji su pridonijeli u dočeku i podršci našemu Đuki da ustraje u svom naumu.

alt

Đuka SRETNO!

 
Tko je online
Trenutno aktivnih Gostiju: 7